Cisco Live dag 1: o.a. veelbelovende tool NetBrain waarmee je een netwerk inzichtelijk maakt

NetBrain, Cisco en YaWorks

YaWorks directeuren Rob Wennekes en Bart Deuss zijn op zoek naar de laatste ontwikkelingen op Cisco Live

Het is druk in Vegas. We rijden vanuit ons hotel richting Mandalay Bay – hét onbetwiste Cisco-walhalla deze week. Grappig dat we, in al het entertainment geweld van Vegas, bij aankomst niet gelijk overrompeld worden door de enorme omvang van de beurs (‘ow, dat valt best mee’). Dat verandert overigens snel genoeg als je eenmaal binnen bent, maar daarover later meer. We parkeren de auto en gaan richting registratie. Dankzij express check-in, hangt de befaamde pas binnen 5 minuten om onze nek en lopen we naar The Hub (een van de 8(!) venues), welke vooral in het teken staat van software development: DevOps, coding en ask the expert (het populairste onderdeel van de beurs, zo hebben we ons laten vertellen).
 
Inmiddels begint het ons te dagen hoe groot dit event is. Wat een ongelooflijke hoeveelheid mensen (28.000 wordt met gemak gehaald). In ‘the Hub’ hebben we trouwens nog even staan luisteren naar een ideation-achtige sessie waar de rol van IT tijdens de olympische spelen in Rio wordt besproken. Interessante inzichten. Omdat we de eerste dag willen gebruiken om een aantal voorgenomen dingen te doen, zitten we de sessie niet volledig uit (vanuit achterin konden we ongemerkt vertrekkenJ) en gaan we verder naar de World of Solutions vloer. Een voetbalveld of 6 aan stands die allemaal pretenderen de beste te zijn. Hoe scheid je hier kaf van koren? Bij de eerste paar stands zien we dat de helft van de stand-mensen geen benul heeft van de producten. Die staan voornamelijk coupons uit te delen voor t-shirts tot en met de raarste give-aways… Die zijn trouwens erg in trek ;-)
 
We hebben ons voorgenomen om vooral te kijken naar oplossingen rondom thema’s als agility, automation, telemetry analytics (big data), SDN, network visibility en IoT - simpelweg omdat we zien dat de vraag naar meer controle, meer inzicht en meer flexibiliteit zienderogen toeneemt. IoT spreekt daarnaast natuurlijk voor zich. We dachten dat dit de zoektocht specifieker zou maken en we niet verzuipen in de omvang van de beurs. Die illusie was bij de ingang onmiddellijk weg; zo’n beetje alle oplossingen zijn hier in meer- of mindere mate specifiek op geënt en tijdens sessies en interacties pretenderen ze allemaal de waarheid in pacht te hebben.
 
Gelukkig hadden we vooraf met YaWorks collega Maarten Vervoorn al even gesproken over NetBrain, dat gaf ons een mooi startpunt. Als Emerald Sponsor waren ze duidelijk aanwezig en dus zo gevonden. Maarten had ook al de juiste contactpersoon doorgegeven, die ons een uitgebreide uitleg gaf over de tool. Ze combineren visibility en automation in een tool die er overtuigend uitziet. Met één druk op de knop wordt je hele netwerk inzichtelijk à la Visio. Dus naast het feit dat je altijd beschikt over real-time tekeningen (aardige tijdwinst als je 500 tekeningen up to date moet houden) zie je bij troubleshooting exercities ook exact waar de pijn zit. Vervolgens integreert de tool met de Cisco TAC database. Daardoor zijn alle ins- en outs over devices, releases, known-bugs, fixes, etc. ook beschikbaar. Via NetBrain wordt een ticket ingeschoten, die in eerste instantie binnen een split second door een Bot – je leest ‘t goed - wordt beantwoord met suggesties. Indien deze het probleem niet oplossen kun je als nog escaleren richting een TAC-engineer. Uiteraard worden dan automatisch alle logs enzovoort meegestuurd. Wat goed werkt en wat niet goed werkt kunnen Rob en ik niet volledig beoordelen, maar het geeft een erg goed beeld van waar ‘onze wereld’ naartoe gaat. Meer doen in minder tijd, zaken inzichtelijk maken. Software is eating the world… letterlijk.
 
Na nog een aantal stops bij legio vendoren en een sessie vanuit Ericsson werd het tijd om even op te frissen. In de avond hebben we nabij Freemont street (de oude strip) afgesproken met de nederlandse delegatie CLUS2016 (Cisco Live US) terplekke. Na een burger droop zo’n beetje iedereen af – uiteraard om weer op te laden voor de volgende bomvolle dag!

Expertises

Nieuws

NetBrain, Cisco en YaWorks

Cisco | 14 July, 2016

YaWorks directeuren Rob Wennekes en Bart Deuss zijn op zoek naar de laatste ontwikkelingen op Cisco Live Het is druk in Vegas. We rijden vanuit ons hotel richting Mandalay Bay – hét onbetwiste Cisco-walhalla deze week. Grappig dat we, in al het entertainment geweld van Vegas, bij aankomst niet gelijk overrompeld...