Case LeasePlan

Een Next Generation Digital Backbone

De insights:

Wat heeft het opgeleverd?

Een digitale infrastructuur om de Next Generation Digital Strategy van LeasePlan de komende jaren te ondersteunen.

LeasePlan is één van ’s werelds toonaangevende leasemaatschappijen, met 1,9 miljoen auto’s in meer dan 30 landen. Zij bieden diensten als voertuigaankoop, financiering, fleetmanagement, onderhoudsmanagement, verzekeringen en claim-behandeling en beheer van brandstoffen en verhuur. 

In de zakelijke dienstverlening staan mensen centraal en is een goede digitale klantbeleving key geworden. Meer en meer organisaties zetten daarom nieuwe technologieën in om de verwachtingen van hun klant waar te maken en om de concurrentie voor te blijven. 

LeasePlan ziet (dankzij de digitale revolutie) in de Car-as-a-Service-markt enorme kansen ontstaan voor waardecreatie. Om die groei efficiënt te ontsluiten moet een volledig digitaal bedrijfsmodel worden geïmplementeerd, wat wordt aangedreven door een nieuwe IT-architectuur voor producten, diensten en processen. 

De wens om klanten een Next Generation Digital Experience te bieden vereiste een bijpassende digitale infrastructuur. YaWorks speelde een sleutelrol bij de planning en uitrol van een geheel nieuwe wereldwijde infrastructuur die zou voldoen aan de eisen van Next Generation LeasePlan.

Probleem

Een nieuwe digital backbone die past bij de ambities voor de komende jaren.

Leaseplan heeft de unieke ambitie om ’s werelds eerste volledig digitale “Car as a Service” bedrijf te worden. Om voorop te blijven lopen in de markt horen hier betere digitale diensten bij die tegen lagere kosten worden geleverd. Om die doelen te bereiken en een goede roadmap op te kunnen stellen, had LeasePlan meer inzicht in hun huidige IT-landschap nodig.

Uit een eerste onderzoek naar de status van de IT kwam naar voren dat LeasePlan kampte met een te grote diversiteit aan (soms verouderde) technologie. De infrastructuur bood op termijn te weinig fundament om het doel van LeasePlan om zich te ontwikkelen tot ‘digital (car) service integrator’ te kunnen dragen. 

LeasePlan heeft YaWorks gevraagd om een nieuwe digitale backbone te creëren die hun ambities beter ondersteunt.  

Waarom opgelost?

Een naadloze end-to-end digitale klantervaring

Over het algemeen is een naadloze digitale klantervaring end-to-end: een geweldige front-end kan simpelweg niet bestaan zonder een solide back-end.

De digitale strategie van LeasePlan vereist een infrastructuur die veerkracht biedt, (kosten)efficiëntie en - belangrijker nog - wendbaarheid. Een suboptimale digitale backbone zou leiden tot ernstige uitdagingen en vertragingen bij de uitrol van hun omvangrijke strategische plannen.

Flexibeler
De strategie voor een nieuwe backbone stelt LeasePlan in staat om extra snel te groeien en grote, winstgevende kansen beter te benutten. 

De YA-factor

Een effectieve mix van teamwork, pragmatisme en de juiste expertise om oude technologie om te zetten in nieuwe technologie.

Het gaat het niet alleen over technologie maar ook over het vertalen van zeer abstracte onderwerpen in bruikbare managementinformatie die zinvol is voor zowel technisch als niet-technisch senior management. 

Het succesvol implementeren van IT-architectuur is vaak onvoorspelbaar, daarom
is het ongelofelijk belangrijk om senior belanghebbenden betrokken te houden en op één lijn te houden met het doel.

YaWorks heeft de kracht om IT-strategie zowel te creëren (architectuur) als deze uit te voeren (design en build) in verticale klantteams. 
Onze teams beschikken over expertise in zowel legacy als state-of-the-art technologie. Naast hun multidisciplinaire karakter hebben YaWorkers een gemeenschappelijke mindset en gedeelde overtuiging. Hoe zacht het ook klinkt, deze teamcultuur bevordert de samenwerking met als positief resultaat: meer snelheid. 

Het LeasePlan Digital Transformation-programma, NextGen LeasePlan, is bedoeld om digitale diensten, tegen betere digitale kostenniveaus te bereiken. Dit doen we door onze producten en diensten te harmoniseren, onze processen te globaliseren en te standaardiseren en een NextGen Digital Architecture te creëren die dit ondersteunt met een schaalbare infrastructuur. Dit fundament heeft YaWorks geholpen te bouwen.
  

Michel Alsemgeest – CDIO LeasePlan

Hoe opgelost?

De kickstart voor een moderne digital backbone

In een zeer kort tijdsbestek hebben de architecten van YaWorks de staat van de infrastructuur van LeasePlan onderzocht en LeasePlan ondersteund met:

  • Een helder inzicht en begrip in de staat van de IT-infrastructuur van LeasePlan inclusief uitdagingen, risico's en verbeterpunten.
  • Een plan, geprioriteerd op basis van van urgentie, complexiteit en return on investment, om de uitdagingen van LeasePlan op te lossen en tegelijkertijd te bouwen  aan een Next Gen infrasctructuur.
  • Een pragmatisch executiemodel, op basis van uitvoerbare projecten die snel resultaat geven, om hun wereldwijde infrastructuur om te vormen tot een moderne digitale ruggengraat.
  • Overzichtelijke budgetten met navigatie door goedkeuringen (van Private Equity). Onze businesscases en verhalen hielpen besluitvormers begrijpen waarom de transformatie van de infrastructuur een vereiste was voor de digitale ambities van LeasePlan.

Kortom, we hebben een kickstart gegeven voor het creëren van een moderne digital backbone, gebruikmakend van gestandaardiseerde technologie en een principe van automation first, om zowel de veerkracht als de flexibiliteit te creëren die Leaseplan nodig had

De digitale IT-basis
Vanuit 1 centraal gestandaardiseerde omgeving kan LeasePlan gaan bouwen aan een platform dat wereldwijd ingezet kan worden. Met een pragmatisch plan wordt hun digitale ‘car-as-a-service’ strategie ondersteund met een solide digital backbone. Het uitgangspunt voor een backbone met bijna eindeloze schaalmogelijkheden en toegang tot de nieuwste technologieën.  

"When taking ownership of LeasePlan's global IT infrastructure and operations in 2019, two things were clear to me: 

  1. we needed to rapidly transform towards modern, secure IT infrastructure with significant automation and "everything as code" to support our business transformation agenda
  2. we needed a capable partner that could work across a range of topics. 

YaWorks were the perfect choice of partner and have played a key role in both in vision and execution in relation to network, IAM, cloud migration and other topics. With YaWorks, there has never been an "us and them" dynamic - our interests have been aligned from the outset."

Adrian McPhee - CTO LeasePlan