Werken bij

Mar 2024

Als je er alleen voor staat is je invloed heel beperkt

Werken als freelancer. De één moet er niet aan denken. Voor de ander zijn de vrijheid en flexibiliteit redenen om juist te kiezen voor het zzp-en. Dat laatste geldt ook voor Jan-Willem Koenraad, Erwin Blekkenhorst en Guido van Dijk. De mannen werken alle drie al lang samen met YaWorks.                                                                                                                                                                                                                 

Waarom hebben jullie gekozen voor het zzp-schap?

Erwin: “Ik wilde altijd al de wijde wereld intrekken. Maar dat is moeilijk te combineren met een vast dienstverband. Daarom koos ik zo’n negen jaar geleden voor de flexibiliteit van het freelancen. Ik probeer hooguit twee jaar te werken, om dan een paar maanden met mijn partner te kunnen reizen. Tot nog toe gaat dat goed.”
Jan-Willem: “Mij geeft het vooral de mogelijkheid gezonde afstand te houden. Op deze manier is er minder afleiding. Ik kan me als freelancer beter focussen op de opdracht en makkelijker loslaten.”

Guido: “Klopt. Als zzp-er heb je wel de betrokkenheid, maar vanuit een ander perspectief. En de flexibiliteit is belangrijk. Het is fijn als je na een opdracht kunt zeggen: nu even een paar maanden wat anders.

Erwin: “Het leuke is dat je daardoor ook weer een kijkje in de keuken krijgt bij verschillende organisaties. Wat is de cultuur hier? Hoe gaat het eraan toe? Ik vind het erg interessant om die verschillen te zien.”

 

Als we het daar toch over hebben… Waarin verschilt YaWorks met andere bedrijven? 

Guido: “Ik voel me bij YaWorks één van de collega’s. Bij andere partijen ben je meestal een nummer. `Hier wordt meer gestuurd op inhoud dan op omzet, en dat merk je doordat de kwaliteit heel hoog ligt.”

Jan-Willem: “Daar is YaWorks inderdaad heel scherp op, dat er ook de juiste mensen op een opdracht zitten. Dat is fijn werken”
Erwin: “YaWorks brengt meer dan alleen mensen naar de klant. We zitten er als team. Dat geeft meer slagkracht. En je hebt er ook een adviserende rol. Zo kun je nog groter verschil maken voor de klant.”

Jan-Willem: “Ik ben door YaWorks heel erg geholpen om te groeien in mijn rol van techniek naar leidinggeven. En dat heeft mij echt verder gebracht.” Hij vervolgt: “Dankzij het feit dat je als team bij een klant zit, kom je op alle lagen binnen de organisatie” Je wilt graag het beste doen voor de klant, maar als je er alleen voor staat is je invloedsfeer heel beperkt. In een YaWorks-team kan je daadwerkelijk veel meer bereiken.”

Ik ben mede dankzij YaWorks op een springplank in mijn carrière gekomen.

Veel gebeurt tegenwoordig online. Is er genoeg binding met YaWorks en collega’s?

Jan-Willem: “Met het team komen we bijna elke donderdag samen bij YaWorks. Dat is goed voor de samenwerking, en het is ook leuk. En hoe vaak hebben we niet een lunch of een interne meeting hier? Of er wordt gezegd: ‘Gaan jullie eens even een hapje eten samen.” 

Guido: “Wat YaWorks heel goed doet: ze maken je echt onderdeel van de organisatie. Toegegeven, ik zit zelf vier dagen per week bij YaWorks in Amsterdam, ben bijna onderdeel van het meubilair (lachend). Maar het verschil met andere bedrijven is: ze zien je als medewerker.”

Jan-Willem: “En ze zorgen voor je. Ik ben begin dit jaar bijvoorbeeld ziek geweest. YaWorks geeft je dan echt de tijd om te herstellen. Ik heb me nooit zorgen hoeven maken om mijn plek. Dat is bij andere bedrijven wel anders. En bij terugkomst was het ook: doe jij nog maar even rustig aan!”                                                                                                                                    

 Bij andere partijen ben je vaker een nummer. Hier Niet.

Wat zouden jullie YaWorks nog willen meegeven?

Erwin (lachend): “Meer feestjes!”

Guido: “Juist nu YaWorks ook grote transformatie-opdrachten krijgt en de onderlinge samenwerking belangrijker wordt, zou ik het wel een idee vinden om bij bepaalde kennissessies ook zzp-ers te gaan betrekken. Dat werkt twee kanten op, want onze kennis kan ook een bijdrage leveren.”

Erwin: “Ik zou YaWorks adviseren om naast de informele betrokkenheid ook eens na te denken over een meer formele manier van betrokkenheid. Als YaWorks iets van een franchise-optie zou aanbieden, zou ik mij onmiddellijk aanmelden.”

Jan-Willem: “Als ik naar mijn persoonlijke ontwikkeling kijk van de afgelopen drie jaar, dan ben ik enorm gegroeid en dat is mede dankzij de ondersteuning en coaching van YaWorks. Zij hebben mij heel erg geholpen te groeien in mijn rol als leidinggevende. Zij zagen de potentie en hebben die helpen ontwikkelen. Dat ze dit niet alleen voor internen doen, maar ook voor freelancers, dat is uniek.”

Deel op