Werken bij

Nov 2023

Een prachtige reis met een onverwachte route

Maarten Vervoorn over 12,5 jaar bij YaWorks

Maarten Vervoorn wist het zeker: “Ik ga absoluut niet bij een consultancy partij aan de slag!” Toch begon hij in 2011 bij YaWorks. Inmiddels is hij alweer 12,5 jaar een onmisbaar onderdeel van de club en heeft hij een onverwachte route gevolgd. “De stappen die ik de afgelopen jaren heb gezet, had ik nooit kunnen maken zonder het vertrouwen wat ik hier heb gekregen”.                                                            

Het voelt als de dag van gisteren dat Maarten Vervoorn binnenstapte bij YaWorks. “Ik had een goede baan bij de politie, maar ik liep vast. Dus ging ik op zoek naar iets nieuws. Consultancy was het láátste wat ik in gedachten had, want daar ben je gewoon een nummer, dacht ik. Dus nee; ik ga absoluut niks in de consultancy doen.”

Maar daar kwam al snel verandering toen Rob Wennekes op het toneel verscheen en Maarten meenam in de visie van YaWorks. "Hij overtuigde me dat het bij YaWorks draait om de mens, en dat jij als individu de sleutel bent om iets voor je klanten te betekenen." Maarten was geïntrigeerd en werd enthousiast. “Met die indringende grote bruine ogen wist hij me uiteindelijk te overtuigen. Alles klonk zo goed dat ik dacht: Waarom ook niet?”

Een onverwachte start

Maartens’ eerste opdracht bracht hem een functie als netwerkspecialist. “Ik was net begonnen toen mijn privéleven opeens compleet op zijn kop stond. Het voelde spannend om dit met Rob en Bart te delen.”

Maar zijn zorgen bleken nergens voor nodig. "Ze zeiden: neem de tijd om alles op orde te krijgen. Dat was fantastisch. Ik kreeg alle steun om erbovenop te komen." Achteraf gezien was dit een keerpunt in zijn carrière bij YaWorks.                                                        "Dit bewees voor mij dat de beloften uit ons eerste gesprek ook echt werden waargemaakt. YaWorks is er voor je, ook in moeilijke tijden."                                     

Dat was het moment waarop ik besefte: dit is YaWorks, een bedrijf dat je nooit in de steek laat, ook niet als het even tegenzit

                                                                                                                                                                       Wie niet waagt, wie niet wint

Na deze moeilijke periode kon Maarten zijn reis bij YaWorks echt vormgeven. Hij breidde zijn terrein uit naar de digitale infrastructuur en uiteindelijk naar de rol van IT-architect. Een evolutie die zijn constante nieuwsgierigheid en ambitie weerspiegelt, en die YaWorks aanmoedigt om nieuwe mogelijkheden te verkennen. Zijn groeipad onthult niet alleen zijn professionele ontwikkeling, maar ook een persoonlijke ontdekkingstocht naar de veelzijdigheid van zijn eigen potentieel.

"Ik ben ontzettend ambitieus en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en mogelijkheden. Wat ik zo geweldig vind aan YaWorks is dat als je iets wil, in principe alles mogelijk is. Ze ondersteunen je volledig en moedigen je aan om je ideeën uit te proberen en te gaan realiseren, hoe ambitieus deze ook zijn.”

Van daaruit startte Maarten talloze initiatieven, niet alles met evenveel succes, maar het draaide om het proberen, groeien en leren. “Elke stap die ik de afgelopen 12,5 jaar heb gezet, had ik nooit kunnen zetten zonder de vrijheid om te experimenteren, ongeacht het uiteindelijke resultaat.

Lange dagen en slapeloze nachten

"De volgende groeispurt kwam voor mij toen we gingen samenwerken met LeasePlan en BCG. Het was een hele nieuwe uitdaging. In het begin zat ik daar op de Zuidas en dacht om 8 uur ‘s avonds: ’Ik wil eigenlijk naar huis,' maar dan wilde ik vaak toch nog wat afmaken. Dat waren lange dagen." In deze periode leerde Maarten ontzettend veel. “Zij waren bijvoorbeeld meesters in het maken van strakke, professionele boardpresentaties en gaven ons best veel feedback op onze presentaties. Daar viel voor ons nog wat te leren...”

"Onze eerste boardpresentaties waren verre van perfect. De slides waren haast onzichtbaar door de overvloed aan opmerkingen. 'So what?' 'And?' 'What does it mean?' Het was frustrerend. 'Dat staat er toch!', dacht ik dan geïrriteerd. Maar juist die reacties dwongen ons om na te denken, en om ons werk voortdurend te verbeteren. Totdat we zo bedreven werden dat op het laatste deck dat opgeleverd moest worden, er nog maar één opmerking stond: 'well done.' Het was een reis van irritatie naar voldoening, waarbij we geleerd hebben dat het niet alleen om de techniek gaat, maar óok om hoe je het verhaal overbrengt."

Maarten herinnert het zich als de dag van gisteren. “Toen onze partner BCG wegviel, moest ik in mijn eentje voor het bestuur gaan staan. Ik moest een transformatieprogramma van tientallen miljoenen presenteren. Voor het eerst presenteerde ik het volledige verhaal zelf aan zo’n zware delegatie. Op een donderdagochtend, vroeg op locatie, met een bonzend hart betrad ik de boardroom. De CEO kwam binnen en ging direct naast mij zitten. Ik deed mijn verhaal, kreeg achteraf complimenten van de CIO en CTO voor de duidelijkheid en helderheid, gevolgd door de vraag of ik hetzelfde voor de private equity investeerders wilde doen. Dat was een mooi compliment"  

"Terugkijkend, was dit ook het moment dat ik doorkreeg wat een persoonlijke groei ik had gemaakt. Dit werd extra bevestigd toen ik bij YaWorks de rol van CTO kreeg. Het duurde even tot ik me helemaal thuis voelde in deze rol. Na een half jaar besefte ik dat ik echt bezig was om mensen te helpen, en dat ze dit ook nog eens fijn vonden. Inmiddels heb ik helemaal mijn weg gevonden.”                                                                                                                                                                                                

Na een half jaar besefte ik pas dat ik echt bezig was om mensen te helpen, en dat ze het ook nog eens fijn vonden dat ik ze hielp. Dat vond ik geweldig.

 

Rust in de tent

In zijn dynamische en veeleisende functie, is het balanceren van werk en privé wel eens een uitdaging. Al helemaal met 5 kinderen thuis. “Gelukkig heb ik een geweldige vrouw die me de ruimte geeft om mijn werk te doen. Af en toe moet ik mezelf een schop onder de kont geven (of krijgen van Bart) om leuke dingen met mijn gezin te doen, dat verdienen ze.”   Daarom gebruikt hij de vakanties om zich volledig terug te trekken en op te laden. “In de vakanties ben ik echt alleen met mijn gezin bezig. Dan gaan mijn mail en werktelefoon ook helemaal uit. Die vakanties zijn voor mij heel belangrijk, dan ben ik er echt voor hen.”                                                 

Anderen begeleiden bij het maken van hun volgende stappen, hen ondersteunen wanneer het even tegenzit en hen zien groeien. Daar geniet ik enorm van.

                                                                                                                                                              Keep ON going

Wanneer je hem vraagt hoe de komende tijd eruit gaat zien, is Maarten vastberaden. “Op dit moment ben ik te druk met het werken in de winkel, in plaats van het werken aan de winkel. De volgende stap is eigenlijk alleen mogelijk door een stap terug te doen, zodat er meer ruimte ontstaat om anderen te helpen. Dat is ook wat mij het meest energie geeft: anderen begeleiden bij hun volgende stappen, hen ondersteunen wanneer het even tegenzit en hen zien groeien. Daar geniet ik enorm van.”

Deel op